SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ängelholms FF
Glädje- Delaktighet- Utveckling
P19

Huvudområden inom fysisk träning för Ängelholms FF P19 2024

Dessa områden ingår i vår dagliga verksamhet , bla i vår förberedelseträning, huvudträningen och fysträningen (30min)som avslutar varje träning i veckan. Ut över detta så används onsdagar  till egen styrketräning ( med program framtaget av tränaren ) , intervall löpningar ( med löp program framtaget av tränaren ) eller till återhämtningslöp ( med löp program framtaget av tränaren ). Även vissa lördagar eller söndagar används för återhämtningslöp. På vår hemsida finns även rörlighetspass och ett pass för att stärka höft och ljumskar som är till för dom som behöver mer än det vi erbjuder i träningstid.
 
Koordination - samordning/anpassning av kroppen, förmågan att samordna kroppsrörelser i förhållande till varandra. Balans och smidighet är något som ingår i koordination. Koordinationsträning är mycket viktig och har hög prioriterat i träning. Målsättning med koordinationsträning är: Utveckla spelarnas förmåga att snabbt och effektivt lära sig nya rörelser. Utveckla spelarnas förmåga att styra och kontrollera rörelser. Hur:
Allsidig koordinationsträning. Balans och smidighetsövningar. Övningar som innehåller starter i olika utgångslägen som stående, sittande, framåt, bakåt och åt sidan. Övningar med riktningsförändringar. Övningar med rumsorientering typ kullerbyttor mm. Övningar med olika typer av hopp. Reaktionsövningar


Rörlighet - Rörlighet är förmågan till rörelseutslag i kroppens leder. En fotbollsspelare behöver en god rörlighet, detta innebär att rörligheten inte bara måste bibehållas utan också utvecklas. Rörlighetsträning är skadeförebyggande, dock ej vid överrörlighet då skaderisken ökar.
Styrka - Styrketräning är fysisk träning för att öka styrkan. Fotbollsspelare bör vara allsidigt grundtränade. Därför är det viktigt att förbereda spelaren rent fysiskt så att han klarar dom krav som fotbollen ställer. Det handlar om att utveckla styrkan men också om att förbli skadefri. Styrketräningen för fotbollsspelare är i första hand inriktad som allmän fys med inriktning att träna alla kroppens muskelgrupper. Belastning ska anpassas till spelarens ålder och fysiska förutsättningar. Efterhand som spelaren utvecklas kommer övningar med syfte på att öka explosiviteten och den maximala styrkan att läggas in. Hur: Att medvetandegöra spelarna att styrketräning är en del av träningen och deras utveckling som fotbollsspelare. Att på ett inspirerande och utvecklande sätt utföra styrketräning i olika former. Med hjälp av kroppen, skivstänger eller lättare föremål skolas in i en riktig lyftteknik. Inriktningen bör vara: Allmän styrketräning. Lära rätt tekniker. Övningar för skivstång eller lättare föremål.
Övningar för mage och rygg. Övningar som stärker knä, fot och fotled. Övningar som syftar till snabbhet och explosivitet. Se vårt: fysträningshäfte


Snabbhet - Snabbhet = musklernas förmåga att skapa största möjliga acceleration. Snabbhet för fotbollsspelare är mer än springa snabbt mellan 2 punkter. Rörelsemönstret för en fotbollsspelare är en komplex rörelse, med det menas att de ofta måste snabbt ändra rörelseriktning och löphastighet både med och utan boll. Snabbhet tränas med utvilade muskler för bästa resultat, därför bör denna träning ligga tidigt i träningspasset. Utförandet sker alltid med maximal löphastighet , riktningsförändringa och med tillräcklig vila mellan arbetena. Hur: Spel i varierande storlek på yta, tid och antal spelare. Starter i olika utgångslägen som stående, framåt, bakåt, åt sidan och sittande. 5-10-15-30 meters löpningar i högsta fart med riktningsförändringar. Spänst, koordination och hoppövningar utan eller med lättare belastning


Uthållighet - Uthållighet är förmågan att arbeta med relativt hög intensitet under länge tid. I begreppet uthållighet ingår aerob och anaerob uthållighet. Aerob uthållighet = Förmågan att arbeta med hög intensitet en längre tid , under vilken  energi levereras från aerob processer ( med syre ) i musklerna. Anaerob uthållighet = Förmågan att arbeta med hög eller mycket hög intensitet en förhållandevis lång tid, under vilken energi levereras från anaeroba processer (utan syre) i musklerna. Fotboll är en mycket energikrävande form av arbete som ställer stora krav på uthållighet. Uthålligheten blir därför mycket viktig när det gäller att orka spela, träna samt att återhämta sig på ett bra sätt.
”Det är viktigt att vara tränad för att orka träna och prestera”.  Medelintensiv uthållighetsträning. Förbättra och bibehålla kroppens förmåga att arbeta under en längre tid. Förbättra och bibehålla kroppens förmåga att återhämta sig.
Hur:
Medvetandegöra spelarna att uthållighetsträning är en del fotboll. Konditionsträning med fotbollsspecifika inslag som finter, dribblingar och vändningar. Bollekar och stafetter. Intervallträning. Smålagsspel.

Högintensiv uthållighetsträning. Förbättra och bibehålla kroppens möjligheter att arbeta med hög intensitet under kortare intervall.
Hur:
Smålagsspel med korta intervaller. Olika former av högintensiv träning i korta intervaller. Smålagsspel med olika längd på intervallerna. Se till att spelarna får en långsiktig och systematisk uppbyggnad av kroppen. Se till att spelarna ständigt står på en hög nivå och bibehåller den för att senare utveckla den när dom är fysiskt utvecklade för det.


Återhämtning - Målsättning med återhämtningsträning är att snabbare kunna återfå normal fysisk nivå efter hårt belastande arbete.
Vid återhämtningsträning arbetar man med låg belastning och en puls på ca 50-70% av max puls. Styrketräning med låg belastning eller cirkelträning.

 

Fysisk-Kravbild.
Spelaren ska få kunskap om hur viktig fysisk träning är för prestationsförmågan i fotboll. Spelaren ska utveckla sin grundstyrka och fotbollskondition för att klara av att träna , prestera och spela på elit nivå samt att förebygga skador. Spelaren ska förstå att återhämtningsförmågan är viktig för prestationen på fotbollsplan.

 

Magnus Olsson Tränare P19/ 2024

 

 
Huvudpartners
Partners