SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ängelholms FF
Glädje- Delaktighet- Utveckling
P19

Akademinytt vecka 13 Ängelholms FF
2017-03-26 12:07
ÄFF rekryterar Henrik Svensson som ass.tränare i U17
Ett snack med Edvin Nilsson, U19, om hans vecka på landslagsläger
Samtliga U14-spelare på domarutbildning
ÄFF U19 rockade socka i tisdags 21/3
U19 avgjorde sent mot Klippan A 2-1 (1-0)
”Lappens pris”
En torsdag i fotbollens tjänst – vad gör en akademichef?
Henrik Danewid lämnar ÄFF
Akademimatcher kommande vecka
 

ÄFF rekryterar Henrik Svensson som ass.tränare i U17

 

Henrik är född och uppvuxen i Röstånga, blir i år 35 år, bor i Röstånga med sin sambo och 3 barn. Till vardags jobbar han på Hemköp i Ljungbyhed.

 

Henrik är även tränare för Färingtofta IK och kommer under detta första år i ÄFF ha båda uppdragen tillsammans med STU F13 och F14 i lundzonen och STU P15 i Helsingborgszonen. En kille med många järn i elden men med god planering och flexibilitet från alla parter så ska vi ro detta år i hamn med god kvalité.

 

Från 4 års ålder spelade Henrik fotboll i Röstånga IS, vid 14 års ålder så bytte han klubb till sin nuvarande förening Färingtofta IK och spelade 2 år där. Efter det så svalnade intresset för fotboll en hel del och han la skorna på hyllan fram till 2007. Efter 10 års uppehåll kontaktade han Ljungbyheds IF som då spelade i 6an och spelade där i 2 säsonger innan han återvände "hem" till Färingtofta för att rädda en klubb som hotades av nerläggning.

 

Efter att tränaren i Färingtofta 2010-2011 fick tråkiga besked och var tvungen att avsluta sitt jobb som tränare med omedelbar verkan så blev lösningen ganska snabbt att Henrik fick frågan om att ta över tränarjobbet. Han trivdes mycket bra från dag ett och har utvecklat sig själv och Färingtofta IK på ett imponerande sätt.

 

Henrik har genomgått Tränarutbildning C, ungdom B och precis avslutat sin UEFA B-kurs nere i Malmö.

 

Henrik berättar om sin nya utmaning:

”Efter 5-6 år i Färingtofta känner jag nu att det är dags att ta steget till nästa nivå, och att få chansen att komma in i en Tipselitklubb som ÄFF och få jobba med det som jag verkligen brinner för, att utveckla spelare, ser jag som en mycket positiv chans för mig att ta min tränarkarriär till nästa steg”. Att få jobba med Daniel och resten av ÄFF familjen är något jag verkligen ser fram emot!

 

Vi lyckönskar Henrik i sin nya klubb!

 

 

Ett snack med Edvin Nilsson, U19, om hans vecka på landslagsläger

 

Hur har vägen fram emot detta landslagsläger sett ut för dig? Hur blir man uttagen?

Min väg till landslagsläger har inte varit spikrak direkt. Om man ska ta det från början när ett skånelag skulle bildas så åkte jag ut i det jag tror man idag kallar skånelägret i Staffanstorp, alltså ganska tidigt. Under den tiden spelade jag fortfarande i min moderklubb IFK Hässleholm. Sen bytte jag klubb till Ängelholm i början av 2015, och det var först efter ett tag i Ängelholm som jag började bli lite aktuell för träningar med skånelaget. Vintern 2016 började slutspelet i Postnord cup, vilket blev de första matcherna jag spelade med skånelaget. Till en början satt jag mest på bänken men desto längre vi gick i turneringen desto mer speltid fick jag. En del av anledningen till det var att vissa spelare gick till andra klubbar vilket öppnade upp för mig. Det slutade iallafall med att vi vann hela Postnord cup och jag fick starta vissa slutspelsmatcher, däribland semifinalen mot Örebro och sen spelade jag även hela finalen mot Norrbotten sommaren 2016. I samband med den finalen i Halmstad var förbundskaptenen och tittade på matchen och samma sommar fick jag min första landslagskallelse. Jag tror egentligen att det mesta, om inte allt handlar om att göra det bra i sitt klubblag för skånelags- och landslagsledningen har ofta bra koll på hur det går för en via klubblagstränaren.

 

Hur ser en typisk dag ut under ett sådant läger?

En typisk dag på landslagslägret skulle jag säga börjar med att man går upp lite innan kl 8 och sen går man ganska direkt till matsalen och käkar frukost. Efter frukosten har man lite egen tid på rummen, denna gång bodde man tre och tre men ibland är det fyra och fyra. Efter lite egen tid på rummet så brukar vi ha någon typ av teori, kanske idrottspsykologi, media eller kost. Sen fotbollsträning vid 11 tiden, efter fotbollsträningen går man tillbaka till rummen och duschar och gör sig iordning för lunch vid 13 tiden. Efter lunchen har du oftast lite egen tid igen, vissa spelar kort medan andra gör som jag och ligger på rummet och kollar på någon bra serie eller lyssnar på musik. Efter lite egen tid har vi oftast teoripass igen, kanske pratar förbundskaptenen om vilket arbetssätt p99-landslaget använder sig av och hur han vill se att vi ska agera på planen. Efter teorin är det lite vila igen och sen är det en andra träning för dagen. Vid 18 tiden så är det middag i matsalen och sen mellan middagen och kvällsmålet som brukar vara runt 21.30 tiden så kan det vara någon annan sorts teori, samtal med landslagsledarna eller fotografering. Efter kvällsmålet vid 21.30 går man in på rummet och förbereder sig på att sova. Ungefär så skulle jag säga att en dag ser ut, vissa dagar tränar vi dock bara ett fotbollspass.

 

Vilka ledar- och stödfunktioner fanns under veckan?

P99:s förbundskapten är Tomas Turesson och bakom honom finns det 3 tränare plus en målvaktstränare som är med och håller i träningarna på landslagslägren, vissa av tränarna är anställda av förbundet medan andra jobbar i olika klubbar i Sverige.  Sen finns där också ett medicinskt team med på lägret som tar hand om rehab och en del skadeförebyggande träning, en av de 2 sjukgymnasterna som finns med på lägret är sjukgymnast i Djurgårdens a-lag i vanliga fall. Dessutom finns det specialister som föreläser om tex kost.

 

Är du nöjd med din prestation på lägret?

Totalt sett tyckte jag att det gick ganska bra. Jag började med en ganska dålig träning i måndags men efter det tycker jag att prestationerna varit stabila, speciellt nöjd är jag nog med internmatchen i tisdags.

 

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare och vad behöver du förbättra?

Generellt så tycker jag att jag är ganska okej på det mesta, men inte riktigt så spetsig som vissa spelare är på vissa moment. Jag har dock känt mig lite spetsig när det gäller duellspelet. Det som jag annars tror sticker ut lite med mig är att jag har två bra fötter, men i övrigt är jag ganska jämn med varken några väldiga svagheter eller styrkor. Så att försöka bli riktigt bra på något är en grej att utveckla men också att bli lite skickligare på mindre ytor. Kollar man på de innermittfältarna som också var där uppe så är många väldigt bra på små ytor.

 

Vilka beteenden och processer är det som tagit dig till denna nivå och som du skulle tipsa yngre spelare om att ta efter?

Som jag var inne på tidigare handlar nästan allt om att göra bra ifrån sig i klubblaget, landslaget är bara en riktigt rolig bonus. Mina processer och beteendet för att ta mig dit har väl dels varit att jag försökt vara noggrann med saker utanför planen såsom kost, vätska, sömn och liknande. Men jag har också lagt ner extra timmar på träning, både i gymmet och på planen. Det gör jag för att bli en bättre fotbollsspelare, men också för att hålla mig skadefri så att jag ger mig själv chansen att fortsätta att utvecklas som fotbollsspelare.

 

Samtliga U14-spelare på domarutbildning

 

I ÄFFs akademi inför vi from i år obligatorisk domarutbildning för våra U14-spelare. Detta för att i första hand skapa större förståelse för domarens situation och yrke. Arbetsmiljön för våra domare i Sverige blir allt sämre och detta är ett litet steg på väg att motverka detta. Om någon/några sedan provar på att döma är det en bonus men det är en bra utbildning att ha!

 

ÄFF U19 rockade socka i tisdags 21/3

 

ÄFF är gul och blå, enade vi stå! Rocka socka för alla människors lika värde. ÄFF U19 är stolta tillsammans med ursprung från Palestina, Filipinerna, Skåne, El Salvador och Somalia. Alla är välkomna såväl: korta, långa, heterosexuella, kristna, muslimer, hbtq-personer och humanister. Vi är gula vi är blå, enade vi stå för alla människors lika värde!

U19 avgjorde sent mot Klippan 2-1 (1-0)

 

 

Domare i matchen var den i ÄFF fostrade Andreas Söderkvist, som till vardags agerar assisterande domare i Allsvenskan för herrar. Andreas var assisterande tränare i U19 under ett antal år innan han satsade helhjärtat på domaryrket och har nu nått hela vägen till Sveriges högsta serie. Kul att ÄFF fostrar, ledare, spelare och domare som figurerar på högsta nivå!

ÄFF U19 provade för dagen ett annorlunda spelsystem, dels för att kunna ha något att växla till då vi behöver ändra matchbilden men också för att förbereda oss inför nästa helgs seriepremiär mot Kalmar, då vi tror att detta sätt att spela kan passa bra. Bortalaget började inspirerat och i ett högt tempo utan att skapa de där riktigt vassa lägena. Andreas Hermansson satte press på hemmamålvakten och var så när att kunna peta in bollen men keepern hann tillbaka. Andreas skulle få revansch då han skjut från straffområdeslinjen, ett skott som tog på en försvarare och gick i en fin båga över målvakten fram till 0-1. Klippan hade ett fritt läge som Robin räddade samt ett skott som touchade ribbans överkant. ÄFF hade ytterligare några avlossade skott som dock inte resulterade.

Ett par personella- och platsbyten i paus gjorde att vi aldrig riktigt kom in i andra halvlek. Efter slarv i ett uppspel, där vi blev av med bollen på vänsterkanten resulterade i 1-1. Inte orättvist då KFF dessförinnan missat en straff som sköts över. Andreas Hermansson, pigg för dagen, hade ett avslut som strök stolpen, där hade målvakten bara köpt åskådarbiljett och var lättad när han såg bollen försvinna förbi stolpen istället för innanför ramen. ÄFF tvangs till ytterligare byten, ett av dem var att Camilo Alas kom in som ytterforward. Han kunde med 1 minut kvar av matchen ge ÄFF segern genom att möta det inlägg som Andreas sköt in med hög kvalitet. 6e eller 7e målet denna vår som vi får utdelning på ett inlägg som vi tränat på att konvertera.

 

Spelmässigt var första 30 minuterna bra, resten av matchen präglades av slarvigt passningsspel och lite för många tillslag tidvis. Men ytterligare en seger ger gott självförtroende inför premiären mot Kalmar nästa helg.

”Lappens pris”

 

För tredje året i rad delades ”Lappens pris” ut till årets junior. 2014 gick priset till Frederik Thomassen, 2015 fick Stanley Batres utmärkelsen och 2016 utsågs Oscar Zachrison. Vi gratulerar Oscar å akademins vägnar och önskar honom lycka till i jakten på ett A-lagskontrakt.

 

En torsdag i fotbollens tjänst – vad gör en akademichef?

 

Torsdag morgon, klockan ringer 07.00, snurrar upp rullgardinen, slänger en blick på termometern -1, kollar på trädtopparna, vindstilla. Det blir en härlig morgon på Valhall, solen skiner på de 7 eleverna och träningens tema är passning/mottagning felvänd/rättvänd med åk 1. Det flyter på bra.

 

Njuter av en fika på altanen i solskenet, första stunden där för året. Telefonen ringer: Kalle på kansliet har under ett möte med korpen i Laholm träffat en pappa till en målvakt som eventuellt är intresserad av spel i ÄFF. Slänger mig i bilen och åker de ca 10 minuterna från Luntertun till Epadalen. Den kommande halvtimman presenterar jag klubben på ett så objektivt sätt som möjligt och vilka fördelar ÄFF har kontra andra elitklubbar i närområdet. Vi skiljs åt med att pappan skall återkomma till mig efter diskussion med sonen. Spännande, att vi kanske kan lösa det målvaktsvakuum som råder i åldern 00/01.

 

Beger mig ner från läktaren där mötet ägt rum och slår mig ner i klubbstugan en stund. Slänger lite käft kring fikabordet med Olovssons, Nathell, Berne, Peter Bjurenwall och Greger. Samtidigt försöker jag fokusera på att planera träningen för dagen som sedan tidigare är grovplanerad till TT-träning (TekniskTaktisk) med fokus på press/täckning/kommunikation. När planeringen närmar sig sluttampen uttrycker Peter, ass. A-tränare att han skulle behöva en ytterback på dagens A-träning. Messar Anton Hallbäck och frågar om han har möjlighet samtidigt som det går ett SMS till Daniel som är U17-tränare att U19 behöver en back på sin träning. Under fikadiskussionen snappar jag med ett öra upp något ungdomsavdelningens nya materialförvaltare Berne säger om uppvärmningsställ. Jag släpper träningsplaneringen och följer med Berne till ett förråd där 20 kompletta uppvärmningsställ plötsligt dykt upp i en gömma. Perfekt för U17, tänker jag. Börjar märka upp kläderna med U17 när jag avbryter och ropar på hjälp av Nathell. Som alltid ställer han upp och det som skulle ha tagit mig dubbelt så långt tid går nu på halva tiden samtidigt som han, som vanligt, drar några historier från sitt rika fotbollsliv. Jag meddelar U17 att de nu fått ”nya” uppvärmningsställ. Under tiden har Hallbäck svarat ja på förfrågan om A-träning och Daniel har meddelat att Gustav från U17 dyker upp på ”min” träning.

 

Klockan är 12.45, dags att fundera på lunch. Tömmer U19-kylskåpet på rester från helgens och måndagens ”Mie-mat” samtidigt som jag förbereder kvällens, två spelarutvecklingssamtal, och tre akademitränarutvecklingssamtal.

 

14.30 rullar min bil in på ICA Maxis parkering för att 14.45 ha genomgång med de 12 U19-spelare som skall dela ut flyers första timmen av de tre som vi åtagit oss att göra reklam för Clas Ohlssons öppning på Brännborns center. Medan första gruppen fullgör sina plikter så skissar jag på laget till matchen på lördag för U19 mot Klippan. När den är ”klar” gör jag en Power Pointpresentation över vår matchplan och våra fasta situationer. Hinner inte färdigt innan nästa 12 spelare behöver riktlinjer för hur de ska agera med flyersen. När så sista gruppen kommer 16.45 instruerar jag dem och ser till att de kommer igång. Vi har gjort god PR för ÄFF under 3h samtidigt som vi tjänat en slant till laget och klubben, nöjd vänder jag bilen mot IP 17.05.

 

17.15 väntar Olle på mig i omklädningsrummet för ett utvecklingssamtal, vi går igenom de uppsatta individuella mål han har och jag ger feedback till honom. Vi hinner, under den kvart, vi har på oss också att prata om livet i allmänhet och fotboll i synnerhet. Detta upprepas då Filip har sitt samtal.

 

Micke anländer en kvart innan avfärd till Valhall, han får den utskrivna träningsplaneringen i handen och vi går igenom vad han skall göra och hur träningen i stort ser ut.

 

17.55 är det samling i omklädningsrummet för genomgång av träningen och vad jag vill att vi jobbar med lite extra idag.

 

18.15-19.30 genomför U19 sitt 47:e träningspass för året. Förutsättningarna är goda, vindstilla och 3-4 grader. Det blir ett bra pass med lite för hög belastning men många gör bra saker och försöker kliva ur sin comfortzon.

 

Med nyvunnen energi från den kvalitativa träningen där många gjorde saker de inte brukar så tar jag mig an Victor, ass.tränare i U17 19.55 för ett utvecklingssamtal. 

Två samtal senare 21.08 släcker jag vip-rummet och går ner för att byta om och duscha. På vägen ut ser jag att tvättmaskinerna gått färdigt och stannar för att byta i dessa.

 

21.30 startar jag Forden för färden hemåt då Robin messar och vill ha en dialog om helgens belastning och spel, 21.38 kommer jag iväg.

 

En dag i fotbollens tjänst är avverkad, nej förresten. Efter sportnytt väntar planering av fredagsmorgonens fobollsgymspass, så färdig. En fullspäckad dag, inte signifikativ för varje dag men inte heller särskilt ovanlig. Men ÄFF har blivit en lite bättre förening idag och jag somnar nöjd…

 

 

 

 

Henrik Danewid lämnar ÄFF

 

Henrik har på egen begäran valt att lämna sitt uppdrag som ass.tränare i U17 av personliga skäl.

 

Akademimatcher kommande vecka

 

U19 möter Kalmar FF 1/4 14.00 hemma SERIEPREMIÄR

 

U15 möter Eskilsminne 1/4 borta 15.00

 

U14 möter Jonstorp 2/4 borta prel. 14.00 16-delsfinal i DM

 

 

Akademichef Markus Tilly


Nyhetsarkiv
Match mot Torn2024-06-20 23:37
Match mot BK Olympic2024-06-09 18:00
Match mot Kristianstad 2024-06-02 22:30
Matchdag2024-05-22 06:52
Match mot Lund2024-05-19 11:10
Bortamatch mot Onsala2024-05-11 17:59
Match mot Falkenberg FF2024-05-05 19:08
Träning v.182024-05-03 20:34
Bortamatch mot Astrio2024-04-26 07:13
Vinst i seriepremiären!2024-04-14 09:29
Dagens spelare 2404122024-04-12 15:18
Dagens spelare 2404112024-04-11 15:47
Dagens spelare 2404102024-04-10 15:42
Dagens spelare 2404092024-04-09 18:52
Dagens spelare 2404082024-04-08 18:57
Dagens spelare 2404072024-04-07 20:46
Dagens spelare 2404062024-04-07 08:51
Dagens spelare 2404062024-04-06 00:17
Träningstider v. 26-272024-04-05 07:00
Dagens spelare 2404042024-04-04 19:18
Dagens spelare 2404032024-04-03 19:53
Presentation av spelare2024-04-02 18:13
Melker vann VM-guld2024-04-01 19:11
Internmatch mot P17 22/32024-03-23 07:50
Följ träningsveckorna2024-03-21 16:27
Match mot Falkenberg2024-03-17 19:24
Sommarledigt2024-03-14 11:07
Match mot IFK Värnamo2024-03-09 17:58
Match mot Mjällby2024-03-02 19:42
ALLSVENSKAN 2021 !!!2020-12-04 15:40
Uppskjuten kvalmatch2020-10-28 17:44
Allsvenskt kval väntar!2020-10-11 18:06
Seger i träningsmatch2020-07-25 16:06
Seger i träningsmatch 2020-07-21 21:57
Seger i premiären2020-06-15 16:23
Akademinytt vecka 112017-03-12 18:17
Akademinytt vecka 102017-03-05 21:33
4e raka för U192017-02-25 17:51
Akademinytt vecka 82017-02-19 16:37
U19 näst bäst i stan2017-02-08 07:51
Poängförlust mot BoIS2016-09-18 10:53
ÄFFare i Skånelaget 2016-09-13 15:13
Förlust mot Malmö FF2016-08-30 11:19
0-3 mot Elfsborg2016-06-21 13:39
ÄFF klippte Häcken2016-06-06 15:43
Förlust mot Kalmar2016-05-16 11:22
Poäng mot serieledarna!2016-05-06 13:07
ÄFF-GAIS 0-2 (0-1)2016-04-25 14:45
Seger i jämn batalj2016-04-20 19:23
Vilken kanonstart!!2016-04-10 19:16
Historisk 3-poängare2016-04-02 20:36
Första förlusten i år2016-03-14 13:03
Ny seger i ligacupen!2016-03-06 16:25
Vinst mot Eket 4-32016-03-04 13:32
Seger mot Vejby2016-02-06 13:49
Dubbla segrar i helgen2015-09-14 12:57
U17 studsade tillbaka2015-09-07 20:07
Fysiken avgjorde i U172015-08-30 19:04
Dubbla vinster i helgen2015-08-24 10:01
Dramatik när U17 vann2015-08-17 11:25
U19 går som tåget2015-08-10 15:57
U17 slog Höganäs 2015-07-27 12:37
Konsekvent ÄFF U17 vann2015-06-08 10:16
Ny 3 poängare för U192015-05-31 11:33
U17 slog Ljungskile 4-22015-05-25 10:58
U17 föll mot Trelleborg2015-05-20 10:18
U19 upp i serieledning2015-04-23 22:45
U19 vann 3:e raka2015-04-19 19:58
U17s premiär inställd2015-04-10 14:33
Klar vinst för U172015-04-01 13:07
U17 spelar mot SIF A2015-03-26 09:13
Inget slutspel för U192015-03-15 20:09
Uppflyttad från U162015-03-03 13:25
Emil Sandrå i ÄFF 20152015-02-17 22:01
U17 - HIF inställd2015-02-15 11:29
U19 radar upp segrar.2014-09-29 09:33
Nytt kryss för U172014-09-18 11:39
U19 tog tredje raka!2014-09-10 10:54
Förlust mot Lund2014-08-04 15:33
Seriestart för U192014-08-03 11:19
Oavgjort i seriefinalen2014-06-28 08:50
Storvinst för U172014-06-11 10:16
U19 vann 3-0 borta.2014-06-03 10:40
Skön 2-0 vinst för U192014-05-21 12:39
0-2 förlust för U172014-05-19 09:56
Emil Larsson uppflyttad2014-05-13 14:32
U17 Premiären spelad2014-04-13 08:53
Vinst i genrep2014-04-02 22:39
Vinst mot Öster2014-02-26 10:42
Nästa Match2014-01-26 11:37
 
Huvudpartners
Partners