U19 borta mot Falkenberg – en otäck olycka och en seger
Veckans akademifundering – ”Många mål i fotboll”
U15 på Future Cup i påskhelgen
Åhus Horna BK - ÄFF U14 0-13 (0-6)
Akademimatcher kommande vecka

Efter 72 min skedde en riktigt otäck olyckshändelse där Falkenbergs målvakt och ÄFFs Richard Castro frontalkrockade och Richard slogs medvetslös. Ambulans tillkallades för vidare transport till Halmstad sjukhus där det konstaterades en fraktur på okbenet och en kraftig hjärnskakning. Matchresultatet kändes oviktigt efter vad som hände men vi bestämde oss för att spela färdigt för Richards skull. Våra tankar går till Richard och önskar honom god bättring. Tack till alla som hjälpte till under händelsen!

Matchen spelades i stark blåst och på en naturgräsplan i april. ÄFF fick börja i motvind bokstavligt talat då FFF tog ledningen efter bolltapp då 5 min var spelat. Därefter repade sig bortalaget och tog sig in i matchen så sakteliga. Efter kvarten spelad så kommer vi runt på högerkanten då Anton Hallbäck slår ett inlägg som blir lite långt. Camilo Alas nickar tillbaka bollen in i straffområdet där Axel Olsson skjuter på volley och vilket skott sen, 1-1. FFF har någon farlighet på fasta situationer i den starka medvinden, annars är det ÄFF som gång på gång, NÄSTAN får friläge, antingen var bollen lite för lång eller så var det en meter offside. Paus.

I andra halvlekens inledningsskede skaffar sig ÄFF hörna och när Edvin Nilsson slagit till bollen blåser domaren och alla är förundrade, domaren pekar på straffpunkten och målvakten får varning, tydligen för att han knäat Hugo. Anton Hallbäck kliver fram och placerar in 1-2. Därefter gäller det bara att freda vårt mål och se till att vi inte tappar bollen på egen planhalva då FFF är skickliga i sitt omställningsspel. Detta gör vi på ett utmärkt sätt. Med ca 20 min kvar händer olyckan med Richard och matchen får ett 20 minuters uppehåll (verkar vara ett mönster i år). Killarna snackar ihop sig och återfår fokus på matchen och vill vinna den för Richards skull. Camilo vänder runt sin försvarare och friställer Hugo som placerar in 1-3 med ca 10 min kvar att spela.

Med 2 min kvar så får FFF en kompensationsstraff som de sätter men det hinner aldrig bli någon mer farlighet utan den första trepoängaren för i år är bärgad. En väl genomförd match av oss!

1-0 (5), 1-1 (15) Axel Olsson, 1-2 (50) Anton Hallbäck, 1-3 (80) Hugo Rosendahl, 2-3 (90)

Seriepremiär på hemmabana, plan 5. Inte världens bästa gräsplan men dock väl gräs.

En blåsig lördag där vi hade bra förberedelser, en laddad matchtrupp sökte revansch på Värnamo från ligacupen tidigare i vintras, då förlust 5-0.

Truppen går ut till matchvärmning och har bra fokus och genomför en bra matchuppvärmning. Allt var på topp förutom en central ändring. Tim Andersson har fått hälsporre och fick utgå på grund av detta, Gustav ersatte.

Matchen går i gång och den startar bra, båda lagen vill försöka föra spel, men Värnamo är bättre och mer rörligare än vad vi är. När vi väl har boll går det ca 2 pass och sedan bryter Värnamo bollen. Bra försvar från motståndarna, sämre tålamod från vårt lag. Dock är det jämnt, det beror mest på planen. Värnamo har stora svårigheter att behärska ojämnheterna, vilket vi också har. Innan matchminut 25, hade vi fått byta 4 gånger pga. skador eller slitage på spelare, detta också på centrala spelare.

Emil noteras till vassast målchans i 1:a halvlek, med ett överraskande skott från ca 30 m som dock Värnamos målvakt sträcker ut och räddar till en hörna.

Första halvlek har följande statistik:

Avslut 4 och 3 på mål, 108 – 53 I passningsstatistik.

Värnamo hade 3 skott utanför och 3 på mål.

Vilket betyder att vi hade lika goda chanser som motståndarna till att leda i paus. Men i ärlighetens namn är det rättvist med 0-0 i halvtid.

I pausvila talar vi om tålamod och boll tempo samt att öka tron på oss själva. Vi måste börja våga ta oss framåt och ta avslut när lägen ges.

Vi startar andra halvlek bra, likaså gör Värnamo. Men som i all fotboll är det tillfälligheter och små misstag som avgör. I en situation som vi har kontroll på bestämmer vi oss för ett tillslag för mycket, vilket resulterade i att Värnamo pressade vår mittback som förlorar bollen. Vi gör allt för att ta tillbaka den, men vi drar ned Värnamo spelare i straffområdet och straff tilldömdes, 0-1.

Vi manar på och peppar upp oss att inte vika ned oss, Det gör vi inte. Men återigen en tilltrasslad situation med våra mittbackar som inte får bort bollen och istället frispelas en Värnamo spelare, 0-2. Där avgörs matchen tyvärr. 0-3 och 0-4 kommer av bara farten och Värnamo har lägen till fler. Viktor står i mål och gör en utomordentlig match!

I 92:a minuten rinner tyvärr sinnet över för Tim Hansson som kapar deras innermittfältare bryskt bakifrån, 4 m från domaren som inte kan annat än ge honom rött kort direkt. Rapport och avstängning väntar nu Tim. Inget att säga om det, helt rätt!

Statistik i Andra halvlek:

4-2 Avslut & Avslut på mål ÄFF - 5-3 Avslut & Avslut på mål Värnamo.

82-46 i passnings statistik för ÄFF. Den är långt ifrån godkänd!

Slutsummering: Första halvlek är helt ok. Svårspelad plan och vind. Men vi försöker. I andra halvlek tar vi inte tag i de pusselbitar som vi måste göra för att kunna vinna eller nå ett oavgjort resultat. Vi måste bli än mer kompakta och betydligt tuffare i box och centralt i banan. Samtidigt, måste små skavsår tas bort, vilket kan bidra till att vi kan spela med samma centrallinje i mer än 35 minuter.

På söndag Valborgsmässoafton möter vi Kalmar borta, en på pappret mycket tuff match. Där måste dessa detaljer vara utagerade!

Följ U17 i veckan:

Måndag Träning 17:00-19:00

Tisdag Träning 17:00-19:00

Torsdag Träning 17:00-19:00

Fredag Träning 17:00-18:30

Fotboll går ut på att göra fler mål än sina motståndare under 90 minuter. Som jag varit inne på i tidigare akademifunderingar så gäller att förbereda sig för att vinna genom mål i munnen, kosten, men kanske den allra viktigaste pusselbiten att veta varför man spelar fotboll, vilket mål man har med sin fotboll.

Vem kommer fortast fram, den som går i sakta mak i den värderade riktningen och tar steg för steg, eller den som springer fort men som irrar runt och provar olika vägar för att hitta snabbaste och enklaste vägen?

Att det är positivt att sätta mål för en verksamhet eller person har varit känt ganska länge men på senare tid har diskussionen mer och mer handlat om VILKA sorts mål som är bra och mindre bra. Oändligt många gånger har man läst om lag, grupper, verksamheter eller personer med mål att vinna serien, tjäna si och så mycket pengar eller att bli fotbollsproffs. Dessa resultatmål som är lätt att slänga ur sig men kan vara ack så tunga att bära för en grupp/person OCH vad är det som göra att personen/gruppen kommer att nå sitt resultatmål ”bara” för att man uttrycker det. Ja det finns en kraft i att uttrycka det och göra det legitimt för hjärnan att tänka tanken men målet kan också vara tungt att bära och man har inte fått med sig några redskapen för HUR personen/gruppen skall bära sig åt för att nå sitt resultatmål. Ett annat stort problem med resultatmål är att man inte kan styra över det till 100%. För akademispelare med målet att ta sig till A-truppen så finns det medspelare, motspelare, domare och tränare som är med och bestämmer vilka som skall få A-kontrakt, dvs spelaren bestämmer inte själv över målet.

Att sätta upp prestationsmål och sedan beteende-/processmål visar ny forskning är bättre då det dessutom är verktyg för dig som hjälp på väg mot målet. Du styr själv till 100% över dem och på så vis blir de mer hanterbara. Att bli skickligare på avslut (prestationsmål) är något forwarden själv kan ha som mål och träna på innan/efter ordinarie träning (processmål). Att höja sin lägstanivå (prestationsmål) genom att alltid vara väl förberedd till träning genom att sköta sin kost och vätska (beteendemål) kan vara ett andra sätt att nå sitt resultatmål som skall vara underordnat de andra och uppsatt i delmål för att inte kännas abstrakt och tungt att bära.

Så att jobba med prestationsmål, processmål och beteendemål är viktigt, men också att följa upp målen så att det sker en ständig reflektion och utvärdering. I U19 har jag individuella samtal med varje startspelare träningen efter match samt med två spelare efter varje träning för att följa upp deras individuella mål.

Det gäller att hela tiden vara hungrig och sträva framåt och inte sätta sig ner i det trygga gräset och tro att framgång kommer flygande till dig. Det är inte resultatmålet som är det allra viktigaste utan vägen dit, beteendemålen, processmålen, prestationsmålen som man ska fokusera på för att hitta mål och mening:

I rörelse (Karin Boye)

Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -

men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,

där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,

blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.

Detta vill vi lära våra spelare i ÄFFs akademi!

U15 är tillbaka från Göteborg efter en 3 dagars cup. Där man spela totalt 5 matcher. 3 vinster och 2 förluster.

ÄFF- Karlslund

Första matchen öppnades mot Karlslund IF från Örebro. Ett lag varken jag eller grabbarna stött på tidigare så noll koll på motståndet.

Vi startar matchen med ett grymt bolltempo och rullar ut Karlslund totalt under hela halvleken och leder välförtjänt med 2-0 i halvtid. Andra halvlek och vi fortsätter att pumpa på men är lite för ineffektiva i sista tredjedelen. 1-1 i andra halvlek och vi vinner matchen mycket rättvist med 3-1 och är nöjda med premiärmatchen då vi har full kontroll på Karlslund från minut 1 och spelar otroligt moget.

ÄFF- Herfölge

Andra matchen för dagen mot danskt motstånd. Startar matchen lite trevande och lite för mycket böljande spel för att vi ska vara nöjda. Vi vill gärna ha god kontroll på händelserna på plan men det hade vi inte riktigt i första halvlek som slutar 2-1 till oss.

Andra halvleken är mer att känna igen från vår sida och vi skapar massvis med lägen mot ett tröttkört Herfölge och vinner matchen med 4-1 vilket var i underkant på hur mycket chanser vi skapa i andra halvlek. Ännu en bra insats av Äff och vi gav oss ett bra utgångsläge inför morgondagen där vi mötte Torslanda i en gruppfinal om vem som skulle knipa förstaplatsen och gå till kvartsfinal.

ÄFF - Torslanda

Söndagsförmiddag och en inspirerande match mot Torslanda som liksom vi vunnit deras bägge matcher. Dock med uddamålet i båda (2-1,2-1) och det hade räckt med oavgjort resultat från vår del för att sluta 1a i gruppen.

Grabbarna kändes fokuserade och laddade och vi hade en bra känsla i gruppen. Vi startar matchen att börja rulla runt och hålla i boll och låter inte Torslanda ha någon kontroll på tillställning. Men vi skapar för lite chanser under första halvlek för att kunna vara helt nöjda. Ett Torslanda som låg lågt med sitt lag och täckte ytor på ett bra sätt. Första halvlek slutar 0-0.

Vad jag och Erik Johansson (vikarierande ass under cupen) ville se var att vi började ställa lite frågor till Torslandas backlinje och kunna omvandla allt bollinnehav vi hade till mer chanser. Grabbarna höll med och vi hade en bra känsla inför andra.

Vi får en usel start där Torslanda slår en långboll som vår ytterback missbedömde och friläge för Torslanda som sätter 1-0 på deras första anfall i matchen.

Resterande av halvleken ser ut som första där vi håller i boll och Torslanda får konstant jaga och ligga rätt i sina positioner. Vi skapar tillräckligt för att minst kunna kvittera men har inte marginalerna med oss och matchen slutar med en 1-0 förlust. Torslanda tränarna beklagar sig och ber om ursäkt bokstavligt talat efter matchen med tanke på hur matchen såg ut och berömde oss. Stort av dem men det hjälpte inte killarna mycket då de var oerhört besvikna över att inte gå till kvartsfinal.

B slutspel vänta och placeringsmatcher. Där vi ställdes mot Landskrona BoIS. Som liksom oss också var besvikna över deras 2 plats i sin grupp.

En match som iallafall jag visste skulle bli tuffare än vad de hade vart i gruppspelet då Landskrona alltid har bra ungdomslag.

Killarna har möt laget ett antal ggr tidigare både som Äff spelare men även i annan förening och förlorat stort. Så även fast de var fokuserade och laddade för revansch så märkte jag att de hade stor respekt för motståndet.

Jag har personligen aldrig stött på deras 02or så jag hade ingen vidare koll.

Som väntat så börjar vi matchen darrigt och spelar inte alls med den pondus och lugn i vårt spel som föregående matcher.

Matchen är relativt jämn och bägge av lagen skapar chanser men det är Landskrona som står för spelet. Vi förlorar första halvlek med 3-0.

Vi försöker väcka dem i paus genom att höja rösten och samtidigt gjuta mod i grabbarna och göra några taktiska förändringar.

Det visar sig ge positiv effekt och vi vinner andra halvlek med 1-0 och har bud på 5-6 klara målchanser som ska vara mål alla dagar i veckan. Matchen slutar med en 3-1 förlust och spelmässigt en jämn match med chansövervikt till oss.

ÄFF - Värnamo

Sista matchen för turneringen på måndag förmiddag och vi möter ett Värnamo som jag har hört bra saker om.

Match om 11-12 plats och en chans för grabbarna att kunna avsluta snyggt. En spelmässigt jämn match där vi dock skapar lite mer än Värnamo och en ok match där vi vinner med 2-1. Och vi slutar på en 11 plats av 32 deltagande lag från Sverige och Danmark. Ett ok resultat men vi hade önskat oss mer med tanke på nederlaget mot Torslanda.

Men en spelmässigt klart godkänd helg med utvecklande och bra matcher för truppen.

I den längsta bortamatchen i serien under våren blev det storvinst för ÄFF:S U14. När vi kom fram till Åhus var det varmt och soligt men lagom till uppvärmningen började det blåsa upp med kom in med hagel och snö!

Men detta hindrade inte ÄFF från att rivstarta och ta en storseger i andra seriematchen.

ÄFF tog direkt tag i taktpinnen och hade tre hörnor första 2 minuterna och i anfallet efter hörnorna vann ÄFF bollen på egen planhalva och satte bollen i djupet där Oskar S sprintande ifrån och spelar snett bakåt till Alex J-H som placerar in bollen i bortre krysset. 3 minuter senare gör Alex J-H sitt andra mål efter att Andi kämpat fast bollen på som kant och spelar återigen bollen snett bakåt där Alex nu lägger bollen i andra hörnet. I den 8:e matchminuten dör matchen helt för Åhus då de får sin mittback utvisade när han inte hängde med Oskar S i en djupledslöpning och drog ner Oskar S. I matchminut 12 fullbordar Alex J-H sitt hattrick i en omställning där David ser en lucka i mitten och snyggt servrar bollen.

Därefter gör både Axel och Oskar S mål på 3 minuter där de spelar fram varandra efter fina framspelningar. 2 min innan halvtid gör Oskar S sitt andra mål för dagen där han bryter bollen själv och trycker dit bollen och 0-6 blir resultat i paus.

I halvtid pratar vi om att fullborda den fina prestationen och strunta i resultatet.

Vi får inte igång samma målfarlighet direkt men i den 39 och 40 matchminuten gör Alex J-H och Oskar S ett varsitt mål till vilket innebär hattrick för Oskar S och 0-8 där Axel assisterat till Alex J-H och Oskar S snappar upp en felpass.

Sen dröjer det 7 minuter till innan 4 mål kommer på 4 minuter av Axel assisterad av Alex J-H, Oskar S assisterad av Andi, Oskar S som gör sitt 5 mål assisterad av Alex J-H Ludde på en hörnretur.

Oskar S avslutar målkavalleriet och gör 0-13 och sitt 6 mål för dagen i den 55 matchminuten efter ett snyggt inlägg av Noel.

Sammanfattningsvis en eloge till spelarna som håller upp en hög nivå hela matchen och spelar bra fotboll hela genom matchen vilket resulterar i 13 mål framåt och 0 bakåt. En eloge till Åhus som inte klagar utan spelar klart matchen och tackar för att vi spelar bra. Nu laddar vi för revansch mot ett duktigt Hässleholm IF (i DM hemma på IP på onsdag) som slog oss med 1-3 i serien förra veckan.

U19 möter Halmstad 26/4 18.00 Valhall  U19 Allsvenskan Södra

35 min kvar att spela