Vi fick ett par frågor efter föräldramötet angående individ och nivå anpassad träning. Eftersom Gula Linjen (roligt att en del av er redan läst den) tar upp ämnet ganska generellt och inte ålder för ålder vill vi dela vår syn på ämnet till hela gruppen.
I Gula Linjen står det bland annat:
"Vi skall alltid sätta den enskilde individens utveckling i centrum”
"En i åldersgrupperna 4-14 år uppdelad pedagogisk och individanpassad tränings- och tävlingsverksamhet som skapar intresse och känsla för laganda och rent spel "
"All träning, match- och cupspel skall anpassas utifrån spelarens och lagets kompetens för att stimulera utveckling. Inom laget ges möjligheter att nivåanpassa grupperingar och övningar."
Vårt mål är att så många som absolut möjligt ska hitta glädjen med att spela fotboll och leva ett aktivt liv. Vi vill också ge barn som inte valt att börja spela fotboll som knattar möjlighet att börja spela fotboll och finna den glädjen senare i livet. Hur vi bäst lyckas med detta pratar vi om konstant på ledarträffar, utbildningar osv. Det vi är helt emot är permanenta grupp indelningar och vi jobbar aktivt med att blanda grupperna både på träning och i match med målet att alla ska få spela med alla för att undvika att det bildas grupper i gruppen. Alla ska känna att vi är ett lag. När det kommer till träningar så kör alla killar samma övningar. Färdighetsövningarna är ofta aldrig ett problem. Mycket av färdighets träningen är individuell. Alla får mycket boll kontakt och en chans att utvecklas i sin takt. Utmaningen kommer i spel och spelövningar där ett fåtal spelare ofta står för 70-80% av boll kontakten. De killarna fortsätter utveckla sina finter, skott osv. medan andra knappt får en chans att ta emot en boll och blir mer och mer oengagerade. Agerar vi inte alls här som ledare så växer gapen i gruppen alternativt så slutar de oengagerade efter ett tag. Med det sagt kommer vi heller aldrig överbeskydda nya spelare. De kommer varje vecka få många chanser att spela mot alla kompisar i helt blandade lag för att få vänja sig vid tempot. Det vi däremot har möjlighet att göra i spel eller spelövningar är att dels själva (tränarna) vara med för att hjälpa till att fördela bollar och skapa utrymme/tid för alla spelare. Där är nackdelar med detta om vi gör det för ofta men det går bra ibland. Sen har vi möjlighet att emellanåt se till att de killarna som behöver mer tid inte hamnar med de allra bästa så tempot blir lite lägre. Detta går att göra i 5 mot 5 spel men det är ännu mer effektivt i 2 mot 2 eller 3 mot 3 spel på små planer. Detta är ett av sätten vi jobbar med att individanpassa vår träning för att hjälpa alla att utvecklas på bästa sätt så snabbt som möjligt. Utan att nämna några namn hade vi en kille som gjorde sitt första spelmål någonsin på träningen förra veckan i just en match med lite lägre tempo. Vilken syn! Han stannade skrek rakt ut. Sedan hade han ett stort leende på läpparna resten av kvällen. Han gjorde dessutom sin klart bästa träning någonsin i måndags och var mer engagerad än vi någonsin sett honom. Ofta är det bara lite självförtroende som krävs för att killarna ska ta stora kliv i sin utveckling. Det är precis detta vi vill uppnå med vår träning och det är de stunderna som gör vårt jobb som tränare fantastiskt roligt.
Vi uppskattar era frågor, idéer och feedback. Tveka aldrig
P8 Ledarna