Förlust för U19 hemma mot topplaget Mjällby AIF 1-2 (0-2)

U14 Helsingborg IF - Ängelholm FF 1-2 (0-1)

U14 Ängelholm FF - Hittarp 5-2 (2-2)

Akademimatcher kommande vecka

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false false SV JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

A-lagets säsongsindelning kan inte kategoriseras med något annat än succé, när ett par månader återstod till seriestart hade klubben inte ens en trupp klar, men tack vare hårt arbete från tränarna, sportchefer och spelare samt en akademi att ösa spelare ur så står

ÄFF på 11 poäng efter 5 omgångar. I segermatchen hemma mot Karlskrona så befann sig inte mer än 5 egna produkter som gått genom akademin samt fotbollsgymnasiet på plan samtidigt i andra halvlek, Andreas Karlsson, Oscar Zachrison, Edvin Nilsson, Marcus Eriksson och Erik Widén.

Akademichef tog ett snack med två spelare som är fostrade i Ängelholms FF och med en liknande bakgrund, båda kom till klubben i 15-16 års ålder och gick på fotbollsgymnasiet och slog sig in i ÄFFs A-trupp för att sedan ta nästa steg. Emil Salomonsson IFK Göteborg (E) och Albin Nilsson Trelleborgs FF (A).  Ta del av deras intressanta (och likvärdiga) svar.

Vad var det som gjorde att du lyckades ta steget från junior till seniorlaget nu när du tittar tillbaka?

E: Bra fråga, jag har alltid haft en stor vilja att träna. Mycket på egen hand i kombination med lagets träning. Sen har jag ett sunt självförtroende, jag vet vad jag kan men även vad jag inte kan så jag försökte vara så lyhörd som möjligt och ta till mig av alla tips från dem äldre i seniorlaget.

A: Vi hade ett bra j-lag och mer än en handfull spelare som aspirerade på en uppflytning inför 2011. In bit in på försäsongen lyftes Kastriot Sogojeva och jag till a-laget. Mina egna tankar om varför de valde mig istället för mina lagkamrater i j-laget tror jag var att man såg större utvecklingspotential i mig. Vi var som sagt ett jämt j-lag och jag var en av dem som spelat mest året innan, men utan att vara outstanding. Dels var jag en av de yngsta av oss som aspirerade och jag var också sent utvecklad fysiskt vilket gjorde att jag kunde bli en bättre spelare bara genom att komma ikapp fysiskt. Den största anledningen till att jag blev uppflyttad tror jag dock var min image. Jag tränade mer än mina lagkamrater/konkurrenter och jag levde (åt,sov etc) så som vi lärde oss. Missförstå mig inte med att de andra spelarna i j-laget var lata. De la också ner många träningstimmar, tackade nej till fester och åt bra etc. Men jag vill hävda att jag gjorde mer. Enda anledningen till att jag gjorde det var för att bli bättre på planen. Det jag inte tänkte på då var att allt man gör bygger en bild av dig. Denna bild av mig som spelare tror jag gjorde att man trodde att jag hade större möjligheter än de som inte lyftes upp, att en dag bidra i a-laget.

Vad var det som gjorde att just du lyckades nå Allsvenskan istället för dina lagkamrater som var lika gamla när du var 16-18 år?

E: Jag kan lova att jag la ner överlägset mest tid på att bli bra i fotboll. Försökte förbereda mig för tempot högre upp och för träningsmängden. Så när jag var på en nivå försökte jag träna som dem gjorde en nivå upp. Jag var väldigt noga med förberedelser innan träning och match, tog hand om min kropp på bästa sätt.

A: När jag började tillhöra a-laget 2011 så var jag inte tillräckligt bra för att spela i Superettan och det första året i a-laget var det tuffaste i min karriär så här långt. Såhär i efterhand kan jag känna att det var i tidigaste laget, om inte för tidigt. Det var en jobbig omställning att gå från att vara en bärande spelare i j-laget till att vara bland de sämre i a-laget. Jag fick verkligen kriga för att vara okej på träningarna med a-laget. Kraven var ännu högre i a-laget och det kändes emellanåt övermäktigt att nå en startelva i Superettan. I jobbiga stunder brukade jag tänka att ju längre jag orkade köra på i a-laget ju bättre kommer jag vara i division 2-3 sen. Ett tag in på 2012 så fick jag chansen i a-laget och spelade sammanlagt 18 matcher, varav 6 inhopp. Jag har en del gånger funderat på om det var tillfälligheter att jag nådde Superettan. Tillfälligheter eller yttre omständigheter som du inte fullt ut kan styra över är alltid en del av fotboll, men jag hävdar att ju längre tid du fortsätter arbeta (träna, leva professionellt etc) ju större chans har du att nå dina mål. Jag kan så här i efterhand säga att många av de spelarna som jag spelat med från u-17 och uppåt kunde nått Superettan om de fortsatt arbeta på rätt sätt för det. Sen är ju frågan hur mycket en fotbollssatsning är värd, och jag förstår alla som inte valt att satsa vidare.

Har du några generella råd till unga spelare för att de skall lyckas ta steget?

E: Var ödmjukt kaxig! Med det menar jag att du ska tro på vad du kan MEN även lyssna på tränare och äldre spelare som varit högre upp. Det finns massor med värdefulla råd och tips man kan ta med sig. När du kollar på fotboll, kolla på den spelaren som spelar i din position. Hur gör han? Hur är han i spelet utan boll? Spelförståelsen är viktig ju högre upp man kommer. Att lära sig läsa spelet. Det är tveklöst den viktigaste egenskapen. Men även den svåraste att lära sig.

A: Koppla bort fotbollen så mycket du vill. Känn t.ex. ingen skyldighet att grubbla över en dålig match ända tills nästa match (blanda inte ihop detta med att vara analyserande över en prestation). Det vinner ingenting att att plåga sitt psyke på detta sätt och bara för att du har kul när du lämnat omklädningsrummet efter en dålig match så betyder det inte att du vill nå ditt mål mindre.

Gör vad du kan för att hålla dig frisk. Jag har inga fakta kring vilket det vanligaste sättet att ta någons plats i en startelva är, men tror definitivt att chansen oftast uppkommer pga en skadad konkurrent. Hitta en rådgivare (sjukgymnast, kostrådgivare) att lyssna på samtidigt som du själv måste hitta en egen väg genom att testa dig fram.

Lyssna inte på alla som har åsikter om din eller lagets insatser. Artiklar efter match tycker jag inte att man bör läsa. Journalister är ofta inte experter och vet inte vad dina instruktioner inför match varit. Ett betyg i tidningen kan göra dig vilsen. Det är ofta svårt att motstå läsningen efter de första matcherna men blir enklare och enklare. Välj istället ut ett fåtal personer att lyssna på. En spelare som nyligen varit i din situation men kommit något steg längre kan hjälpa mycket.

Tack för era kloka erfarenheter och lucka till i era fortsatta karriärer. ÄFF är stolta över er och vi hoppas att många akademispelare tar åt sig av de kloka orden.

Detta vill vi lära våra spelare i ÄFFs akademi!

Den här matchen avgjordes under de första 10 minuterna. Bortalaget var på tå och vr först in i duellerna och satt fart på bollen, ÄFF kom efter och drog på sig frisparkar och hamnade på efterkälken. 0-1 kom också efter ett inspel från bortalagets högerkant. ÄFF jobbade sig in i matchen sakta men säkert och kom runt på kanterna utan att inspelen höll någon högre kvalitet. Precis som förra helgen borta mot Malmö så kom 0-2 just då ÄFF kommit in i matchen, efter en felpassning friställdes en Mjällbyspelare och Robin i målet tvingades att fälla den ensamma MAIF-aren och domaren pekade på straffpunkten, 0-2.

Därefter fick ÄFF jobba i uppförsbacke då Mjällby inte behövde öppna sig utan kunde försvara sig och kontra då hemmalaget var tvungna att satsa framåt med varje till buds stående medel. Reduceringen kom med gott om tid kvar då Andreas Hermansson jobbade klart en situation som Mjällbymålvakten såg ut att ha koll på men Andreas hann före med en tå och kunde slå in 1-2 i tom kasse.

Bortalaget hade farliga omställningar varav den fetaste chansen lyftes över då Robin var på mellanhand. Sista 10 minuterna satsade ÄFF verkligen allt framåt och Robin var uppe på 4-5 kantfrisparkar och hörnor och kom också högst vid en situation bara för att se att bollen gick precis över ribban. Annars hade inhoppande Olle Heideman den bästa kvitteringschansen då han sköt på halvvolley på en andraboll efter hörna. Målvakten slängde sig rak l¨n o﷽﷽﷽﷽﷽﷽n andraboll efter hörna. Målvakten slängde sig rak lde Olle Heideman den bästa kvitteringschansen då han sköt på halvvång och fick fingrarna på bollen som gick till hörna.

ÄFF hade inte förmågan att jaga ikapp det två mål stora underläge som man hamnade i efter första halvlek, dock pressade man i tabellen andraplacerade MAIF i 90 minuter.

Ett ungt Äff för dagen som hade mycket u15 spelare med i truppen. Men där de tog för sig bra och visade prov på god moral och vände 0-2 underläge i paus till en 5-3 seger.

En skakig inledning på matchen första 10 minuter där Osby gör både 1 och 2-0. Men där vi efter hand tar över allt mer i spelet och skapar målchans på målchans. Dock utan utdelning.

Islossningen skulle ske i andra halvlek där vi får belöning för vårt fina spel och anfallen börjar sitta och vi vinner matchen fullt rättvist.

Ängelholm FF börjar hittade tillbaka till sitt eget spel och gjorde en bra insats borta mot ett duktigt Helsingborg IF. Matchen präglades av vilja från båda lagen och domaren tillät ett tufft spel båda lagen bjöd upp till.

Matchen inleder tätt där Helsingborg har mer boll men Ängelholm försvarar sig väl och hotar med snabba och giftiga omställningar. I den 14 matchminuten går Linus i djupet och får bollen perfekt. Han utmanar sin försvarare och går förbi in i straffområdet och passar en helt fri Oskar S som dunkar in bollen högt utan chans för målvakten. Efter detta räddar Danne oss två gånger i målet med fina parader på skott. Linus har ännu en fin djupledslöpning men där räddar HIF:s målvakt och 0-1 står sig till paus.

I andra halvlek fortsätter det täta och jämna spelet men i den 47 matchminuten får Ängelholm inte iväg bollen och Danne är på och touchar bollen som styrs in i eget mål. Efter detta trycker HIF på men detta gör att ÄFF får fina chanser till omställningar och detta resulterar i en hörna som Alex J-H nickar in efter att hörnan gått ut till David igen som snabbt slår ett inlägg.

Sammanfattningsvis är detta en väldigt välspelade match mellan två duktiga lag där Ängelholm drog längsta strået denna gång.

Efter en hyfsad första halvlek från ÄFF där vi tappat ledningen 2 gånger springer vi ifrån i andra halvlek och vinner matchen komfortabelt.

Fokus innan matchen var att hålla uppe vårt eget spel utifrån förutsättningarna på en svårspelad och ojämn plan 6 på Ängelholm IP. Redan i den 5 matchminuten gör Linus 1-0 efter en fin omställning där Oskar S utmanar försvararna och Linus löper runt Oskar från sin kan och får bollen fint. Där gör Linus inga misstag utan sätter säkert 1-0. Men efter målet tappar vi fokus och går bort oss i backlinjen på en långboll där Hittarp smart spelar en fri spelare som löper ifrån och gör 1-1. Med tre minuter kvar innan halvlek gör Linus mål igen efter att David spelat fram honom i djupet och Linus petar bollen före målvakten och in i mål. Återigen slappnar vi av efter målet och släpper in 2-2 efter passivt försvarsspel på egen planhalva där Hittarp tillåts skjuta utanför straffområdet.

I halvtid ligger fokus på att jobba bättre tillsammans och inte släppa till målchanser för att vi inte gör jobbet ordentligt. I den 37 matchminuten gör David ett snyggt långskott som går över målvakten efter att Andi spelat fram honom. Tredje gången gillt för David efter två tidigare långskott i andra halvlek.

Efter 3-2 fortsätter vi mala på och Hittarp tillåts inte skapa mer än en halvchans i resterande del av matchen. Vi gör 4-2 genom Oskar S i djupet nu assisterad av Linus som spelar tillbaka efter att Oskar assisterat han tidigare i matchen. Kort därefter gör Alex J-H sista målet efter en bra löpning i djupled där Ardit nu serverar Alex som inte gör några misstag och fastställer 5-2.

Sammanfattningsvis är vi väldigt nöjda med andra halvlek och att vi nu har gjort två bra matcher i rad och laddar för nästa veckas toppmöte mot IFK Hässleholm.