SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ängelholms FF
Glädje- Delaktighet- Utveckling

HISTORIK


Ängelholm är en stad med stolta idrottstraditioner. Fotbollen har varit en av de dominerande sporterna under stadens drygt hundraåriga idrottshistoria. Två storhetsperioder har stadens fotbollspublik bjudits på, dels på trettiotalet och dels nu under 2000-talets första decennium.

Ängelholms Fotbollsförening, ÄFF är en ung klubb men med gamla anor genom sitt ursprung från Skörpinge GIF, etablerat 1950 och Ängelholms IF bildat 1905. Den stora uppgiften som föreningen ställdes inför vid bildandet 1976, var att forma sin egen identitet. Det har inte varit någon lätt uppgift. Det har krävt en vidsynthet hos medlemmar, som var och en bar med sina egna traditioner och minnen från ”den gamla” klubben. Men redan från början fanns det en samsyn kring satsningen på de egna ungdomarna och ÄFF blev redan i början av 80-talet en av de större ungdomsklubbarna i Skåne och den positionen har bibehållits och stärkts.

År efter år nådde ÄFF:s ungdomslag stora framgångar  men den riktiga fullträffen för seniorfotbollen dröjde. I mitten på 90-talet , efter ett par år av motgång, vände allt, en ny generation av unga, hungriga och ytterst ambitiösa fotbollsspelare iklädde sig den ”gula dressen”. I kombination med kloka, framsynta ledare skapades den identitet som hittills hade saknats. En enastående marsch genom seriesystemet påbörjades. 2001 vann ÄFF division II södra och via kval mot Ljungskile SK tog föreningen steget upp i eliten. Lyckade spelar- och ledarförvärv låg bakom avancemanget till Superettan. Trots goda insatser blev det respass tillbaka till division II redan efter ett år. Hösten 2005 avancerade ÄFF till division I södra. Serien var ny resultatet av en serieomläggning.

2007 tog ÄFF återigen steget upp i landets näst högsta serie. Under Roar Hansens ledning och med nya spelare som bland annat Jakob Augustsson och Jonas Lindh tog man steget direkt upp denna gång.

2008 var ÄFF tillbaka i Superettan och det med besked, en femteplats första säsongen med snudd på allsvenskt kval fick många i fotbollssverige att höja på ögonbrynen för Roar Hansens gäng med bland andra Pär Hansson, Marcus Holgersson och Emil Salomonsson i laget.

Säsongen 2009 upprepades prestationen med en plats tätt efter topplagen i tabellen där laget slogs om kvalplatsen till allsvenskan långt in på hösten. Glädjande var också att Mattias Adelstam delade segern i skytteligan tillsammans med Mjällby AIF:s Marcus Ekenberg.

2010 inleddes med en sprakande tillställning en aprilkväll på Ängelholms IP. ÄFF:s meste spelare genom tiderna Daniel ”Lappen” Johansson som inför säsongen varvat ner hyllades före matchen och hans tröja nummer 12 pensionerades till hans ära. För motståndet stod Hammarby IF som trillat ner från Allsvenskan. Klubben satte nytt publikrekord med 3013 personer och dessa fick se David Bennhage elegant avgöra med sitt 3-2 mål drygt tio minuter från slutet.
Serien var rekordjämn och lagen pendlade mellan topp och botten. En svag höstsäsong gjorde att ÄFF till slut hamnade på en tolfteplats. Ängelholmspubliken kunde dock glädja sig åt ett nytt ansikte som kommit upp från de egna leden under andra halvan av säsongen och som vi skulle få se mer av.
Efter säsongen lämnade Roar Hansen klubben för nya utmaningar i Östers IF.

Inför säsongen 2011 hade ÄFF ett nytt tränarteam. Christoffer Skoog som assisterat Roar Hansen under två år delade huvudansvaret med nytillkomna Joakim ”Jocke” Persson. På spelarsidan kom rutinerade Marcus Lindberg in tillsammans med bland andra amerikanske målvakten Matt Pyzdrowski.
ÄFF inledde serien strålande med tre raka segrar och en topplacering. Det nya ansiktet som visat upp sig så smått under slutet av 2010 hette Sebastian Andersson och öste in mål.
ÄFF fortsatte under hela säsongen att vinna många matcher och man höll sig i toppen. En bit in på hösten stod det klart att det var tre lag som gjorde upp om direktplatserna till Allsvenskan. ÄFF, Åtvidabergs FF och GIF Sundsvall.
Inför den sista omgången var förutsättningar att Åtvidaberg var klara och att ÄFF och Sundsvall gjorde upp om den andra platsen. ÄFF behövde vinna mot Hammarby på hemmaplan samtidigt som Jönköping Södra behövde slå Sundsvall. Noterbart är att både Jönköping och Hammarby spelade för att undvika kvalspel nedåt. Upplagt för dramatik alltså! Och vilken dramatik det blev. Klubben satte återigen nytt publikrekord med 3544 personer på plats. Jönköping gjorde 2-1 på Sundsvall med cirka tjugo minuter kvar vilket gjorde att ett ÄFF-mål skulle ta de gula till allsvenskan. Samtidigt innebar det att Hammarby hamnade på kvalplats för att hålla sig kvar i Superettan. Båda lagen anföll hänsynslöst med alla krafter man hade för ett mål och chanserna avlöste varandra gång på gång. ÄFF kändes som det något hetare laget men det var Hammarby som gjorde matchens enda mål på den absolut sista sparken vilket gjorde att ÄFF slutade på tredjeplats i tabellen och ett  stundande kval till Allsvenskan väntade mot Syrianska FC.
Den första matchen spelades på Ängelholms IP och ÄFF gjorde allt rätt i första halvleken utom mål. Chanserna avlöste varandra men det var i inledningen av den andra halvleken första målet kom och då var det Syrianska som gjorde det. ÄFF vände dock genom mål av Sebastian Andersson och Johan Blomberg och hade 2-1 med sig till returen i Södertälje.
2-1 skulle visa sig vara för lite. Trots Sebastian Andersson kvittering till 1-1 i den andra halvleken orkade man inte stå emot utan Syrianska kunde istället göra 3-1 i slutsekunderna och säkra sin plats i Allsvenskan. ÄFF kunde dock se tillbaka på sin bästa säsong genom tiderna och ta nya tag mot 2012.

 
Idag dömer
Huvudpartners
Partners