Under året har ett arbete bedrivits i SEF att utveckla och förändra certifieringen av akademierna i svensk fotboll. Det har i årets kvalitetssäkring ställts högre krav än någonsin för att få poäng och i slutändan stjärnor som en beteckning på kvalitén på klubbarnas akademier.
Totalt var det 53 frågor/punkter som bedömdes och det krävdes 246! A4-sidor för att förklara och visa hur ÄFF bedriver sin verksamhet, 8-19 år, på killsidan.

I årets certifiering erhåller Ängelholms FF 1386 poäng och ökar med 397 poäng dvs 40%. Det innebär också att ÄFF går från en 2-stjärnig till en 3-stjärnig akademi!!

En stor del i resultatförbättringen är resultatet av verksamheten, dvs vilka spelare ÄFF producerat som spelar elitfotboll i Sverige eller utomlands.
Under 2018 så debuterade Sebastian Andersson i tävlingsmatch för A-landslaget, Albin Nilsson gjorde allsvensk debut och Axel Olsson spelade i Superettan för första gången för att nämna några namn som gav mycket poäng.

Några andra punkter där ÄFFs akademi utvecklats under 2018:
• Startat upp fotbollshögstadium i samarbete med Nyhemsskolan
• Anställt utbildade tränare och specialister inom tex fysträning
• Inrättat en tjänst som utvecklingschef där Håkan Magnusson utbildar våra tränare i de äldre akademilagen

Många nya utmaningar ligger framför oss för att utveckla vår verksamhet ytterligare och sträva emot att bli bättre och kunna nå den 4:e stjärnan (1800p), samtidigt skall vi vara stolta över den verksamhet som redan bedrivs. U19 spelar på allra högsta nivå i Sverige, U17 i näst högsta serien och U16 i den allra högsta serien.