Andreas Karlsson

Assist3
Moderklubb Vejby IF

Beskrivning

Andreas Karlsson kom till ÄFF 2010 från sin moderklubb Vejby IF som 17-åring. Han tillhörde ungdomslagen innan han flyttades upp till A-laget 2012 som en lovande talang.

Han satt på bänken för första gången i premiärmatchen den 6 april 2012 borta mot Trelleborgs FF, men fick aldrig hoppa in. Debuten kom istället i omgång 3, den 19 april 2012 borta mot Östers IF. Han tackade Joakim Persson för förtroendet genom att göra mål i debuten, i 36 minuten. Han blev utbytt efter 71 minuten till förmån för Robin Simovic. Matchen förlorade ÄFF med 2-1. Match nummer två kom den 29 april mot Assyriska FF, när han hoppade in i den 78 minuten istället för tvåmålsskytten Robin Staaf. Andreas Karlsson blev även han målskytt och hans facit så långt blev alltså två mål på två matcher, eller två mål på 83 minuter. Match nummer tre blev den 7 maj borta mot Jönköpings Södra, men en skada tvingade Andreas Karlsson att lämna efter bara 7 minuter och blev ersatt av Björn Westerblad. Andreas blev borta resten av säsongen och där och då började skadorna som har förföljt honom.

Hans efterlängtade comeback kom nästan ett år senare, den 19 april hemma mot GAIS. Andreas fick hoppa in i 79 minuten och fick alltså spela 11 minuter. Han satt på bänken under flera matcher och fick göra några inhopp. Efter flertalet inhopp fick han den 21 juli 2013 göra sin första match från start på 14 och en halv månad. Han blev målskytt i den 24 minuten i en match som ÄFF vann 4-0 mot Assyriska FF på Södertälje Fotbollsarena. Han blev utbytt i 79 minuten mot Andreas Karlsson. Omgången efter möttes ÄFF och Assyriska FF igen och Andreas Karlsson fick nytt förtroende från start. ÄFF matchen med 6-1. Andreas gjorde ett mål och fick spela hela matchen. 2 mål på 2 starter. Den fruktade målskytten fick starta följande match mot IK Brage och sedan blev det fler inhopp. Små skador gjorde att det blev 16 matcher: 4 från start och 12 inhopp samt 2 mål.

Skador höll Andreas borta från stora delar av 2014. Första gången Andreas var med i matchtruppen var i omgång 16, den 21 juli 2014 mot GAIS. Han fick hoppa in i 90 minuten och fick spela i slutsekunderna. 4 dagar senare fick han hoppa in mot Östers IF i 12 minuter. Nästa match blev den 9 augusti, då han fick hoppa in och spela 14 minuter mot Assyriska FF. Omgången efter, den 18 augusti gjorde han sin första hemmamatch den säsongen, mot Hammarby IF, och sin första match från start under 2014. Han assisterade till Othman El Kabirs 1-0 mål. Matchen vanns med 1-0 och Andreas fick spela 57 minuter innan Omid Nazari ersatte honom. Omgången efter fick han starta och spela 72 minuter mot GIF Sundsvall. Nästa omgång mot Degerfors IF fick han återigen starta och spela 81 minuter innan Rebin Asaad ersatte Andreas. Mot IFK Värnamo blev det inhopp i 45 minuter. Sedan var han tillbaka på skadelistan innan han gjorde comeback den 19 oktober mot IK Sirius. Han ersatte Zeyn S-Latef i 72 minuten. Tyvärr förlorade ÄFF med 2-0. Omgången efter blev det ett inhopp mot Landskrona BoIS, där Andreas fick spela 24 minuter. Det blev hans sisate match för säsongen. Facit skrivs till 9 matcher: 3 från start och 6 inhopp.

Inför 2015 var Andreas frisk från skador och gjorde inhopp i premiären mot Assyriska i den 83 minuten. Följande match mot Östersunds FK blev det inhopp i 71 minuten istället för Albin Nilsson. Mot Degerfors IF två omgångar senare, den 25 april, blev det inhopp och han fick spela 10 minuter. Efter det började skadorna förfölja Andreas igen. Det var färdigspelat för Andreas resten av säsongen efter bara 3 inhopp och 36 minuter. Dock var han tillbaka i matchtruppen 5 månader senare, den 18 september men satt på bänken hela matchen. Sedan försvann han igen från matchtruppen och var borta resten av säsongen på grund av hans skador.

Skador och konkurrens höll Andreas borta från stora delar av a-lagsfotboll under 2016. Ryan Finley hämtades in från Charlotte Independence, Astrit Seljmani från BK Olympic och Oliver Stojanovic Fredin lånades in från Malmö FF. Dessutom användes Vladica Zlojutro som anfallare. Samtidigt blev både Fredrik Karlsson och Ardian Rexhepi tillgängliga under hösten, då Astrit Seljmani försvann till Kristianstad FC och Ryan Finley till Naestved i Danmark. Första gången under 2016 som Andreas Karlsson var med i matchtruppen var 28 maj borta mot Ljungskile SK, men han satt på bänken under hela matchen. Han satt på bänken även följande match mot Varberg. Han var på bänken även mot IK Sirius den 26 juni. Den 2 juli var han på bänken under hela matchen mot Degerfors. Första matchen för säsongen blev omgången efter, den 24 juli borta mot Halmstad BK. Han hoppade in i den 70 minuten istället för Oliver Stojanovic Fredin. Matchen efter blev det nytt inhopp, mot IK Sirius den 30 juli. Nästa match blev den 24 augusti i Svenska Cupen mot Onsala BK. Han spelade hela matchen och gjorde 3 mål. Hans första a-lagsmål på 3 år. 4 dagar senare kom superettanmatch nummer tre, fjärde sammanlagt i alla tävlingar. Den 28 augusti mot Assyriska FF. Han fick hoppa in i 70 minuten istället för målskytten Ardian Rexhepi. Småskador höll honom borta från matchtruppen fram tills 26 september, då satt han på bänken under hela matchen mot Syrianska FC. Sista matchen för säsongen kom hemma mot Örgryte IS den 30 oktober, då fick han hoppa in i 63 minuten istället för Ardian Rexhepi. Skadedrabbat år för Andreas Karlsson.

Inför 2017 har han varit skadefri och har gjort mål på försäsongen.

Superettan 2012: 3 matcher, 2 mål
Superettan 2013: 16 matcher, 2 mål