U16 – andra raka vinsten, borta mot Högaborg 3-1
Ängelholm FF U14 - Hässleholm IF 0-2 e.fl (0-0) DM-slutspel
Ängelholm FF U14 - Tollarp 0-1 (0-1) Skåneserien
Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Vecka 18 Akademinytt Ängelholms FF

Den största pedagogiska utmaningen med att utbilda och hjälpa dagens ungdomar att bli fotbollsspelare är att saker som ger framgång i fotboll är så apart från vad ungdomar idag vill ha och är beredda att investera för att få i dagens samhälle. Sociala medier medverkar i otroligt stor drag till att göra unga människor till ”feedback junkies” – man får direkt feedback på vad man lägger ut på snapchat, instagram eller facebook. Antingen trycker kompisar på ”gilla”-knappen eller inte, direkt feedback på om inlägget och du som person duger, hur många ”likes” kan du få på din bild eller text? Man vill bli känd genom Paradise Hotel, Big brother, Ex in the beach etc. Man vill få framgång och kändisskap genom att blogga eller spela nätpoker/nätbetting – snabb framgång med ”minimal” arbetsinsats.

Att bli fotbollsspelare, att ha det som yrke, är en investering i dig själv över lång tid. Tvärtemot vad dagens ungdomskultur förstärker åtminstone utåt sett och på ytan. Du behöver vara otroligt hängiven och arbeta hårt under många, många år och vara trogen dina målsättningar för att lyckas. Många ger upp tidigt eller har för bråttom och tror att de är färdiga för att prova sina vingar bara för att se sig själv kraschlanda i div.4 och aldrig ta sig tillbaka.

Det är den här pedagogiska utmaningen som vi tränare behöver upplysa, utbilda och stötta spelarna kring och ge dem verktyg och erfarenheter som hjälper dem på sin väg mot sina drömmars mål. Vi kan dock lära oss utav tidens tand genom att utnyttja den omedelbara återkoppling tex i form utav videoanalys. Ett väldigt bra hjälpmedel såväl lagmässigt som individuellt då spelarna kan få snabb respons på sin insats och det uppstår bra diskussioner med klippen som utgångspunkt. Du kan som tränare såklart också jobba med återkoppling och förstärkning med ord under träningens gång genom att berömma och ge ris. Viktigt att tänka på att bästa förstärkningen ges genom att berömma det goda exemplet men också i detalj förstärka VAD det var som var bra. Ge spelarna bilder och erfarenheter på planen.

Vi tränare har dock fotbollen jobbandes för oss på det här området då spelare i nästan alla situationer får direkt feedback på sin prestation/insats. Gick passningen fram, var min mottagning bra eller tappade jag bollen, gick mitt avslut i mål eller utanför. Här blir det viktigt att fånga upp spelaren och få hen att reflektera och förändra och berömma det önskade beteendet trots att resultatet kanske inte blev bra men processen/beteendet var det rätta – allt för att spelaren skall dra rätt slutsatser och få adekvata erfarenheter med sig av situationen.

Så försök att nå ungdomarna där de är och vinn bollen på deras planhalva och förflytta spelet till din sida planen. Möt dem med feedback och beröm dem för uthållighet och rätt beteende för att förstå att allt inte är resultat utan processer och tålamod.

Detta vill vi lära våra spelare i ÄFFs akademi!

Den uppskjutna matchen i U19 Allsvenskan Södra blev aldrig spännande. ÄFF var alltför taggade för uppgiften och lät inte HBK komma till ett enda avslut på de 35 min som återstod. Det sattes inte många fötter fel i försvarsarbetet och ALLA jobbade för varandra. Vi vann bollen flera gånger på innermittfältet och kunde ställa om, på en av dessa tillfällen så dribblade sig Anton Hallbäck förbi två-tre HBK:are och spelade fram bollen till höger yttermittfältare Daniel Kivisaar som sprintade loss och slog ett välriktad inlägg längs marken som Andreas Hermansson placerade in med precision och 4-0 var ett faktum. Det lilla hopp som bortalaget möjligen hade om poäng med sig hem över åsen försvann i och med det målet.

I 90:e minuten fick ÄFF en kantfrispark då Axel Olsson blev nergjord. Fram kliver frisparksekvilibristen Anton Hallbäck för att slå den. Under tiden han lägger bollen tillrätta så ropar mittback Emil Rydström om han får gå upp på den fasta situationen. Tränaren Markus Tilly ropar då: ”Ok, men då får du f-n göra mål i så fall”. ”Jag lovar” svarar Emil och tar några älgkliv uppåt. Anton har dock inga tankar på att slå en inläggsfrispark utan drar till mot mål, bollen skruvar sig mot bortre krysset men är lite lite för hög och ribban får en påhälsning. Returen nickar en ÄFF-spelare i mål fram till 5-0. Vem var det om inte Emil Rydström!! Ett stort skratt utbryter på bänken och på läktaren från alla dem som hört den tidigare beskrivna dialogen. Snacka om leverans!

En stor eloge till grabbarna som hade rätt fokus och mental inställning till matchen och vi bärgade ytterligare tre poäng till vår samling.

1-0 Hugo Rosendahl, 2-0 Hugo Rosendahl, 3-0 Olle Heideman, 4-0 Andreas Hermansson, 5-0 Emil Rydström

Domaren var 45 min sen till matchen, så kollarna tappade fokus lite. Men vi fick dem snabbt taggade igen. ÄFF börjar fantastiskt bra.. för bra .. det gör att vi börjar slarva och mittfältet blir på tok för offensivt. Vilket i sin tur gör att vi öppnar oss bakåt. Men det rättar vi till sedan. Spelet efter det är helt ok. Men, summa summarum är vi rätt överlägsna. Men blir lite nonchalanta.. tror att Högaborg har 5-6 avslut totalt under. 1 i mål och 1 i virket.

ÄFFs mål gjordes av James Hall, Puri Hajo och Jonathan Modalen

Det blev en medioker tillställning ute på Valhall där solen sken och det var vindstilla, INNAN och EFTER matchen men under så kom regnet och blåsten vilket försvårade möjligheten att hålla kvalité på sina prestationer. Vi ska dock inte skylla vår prestation på yttre förutsättningar som vi inte kan påverka. Idag var det energin och förmågan att mobilisera fokus och koncentration som vi saknade till 100%, detta efter en tuff matchningsvecka tillsammans med stor psykisk påfrestning av Richards olycka. Lägg därtill att vi saknade Edvin, Alexander, Richard, Andreas ifrån den startelva som vi ställde på benen borta mot Falkenberg, med det i beräknande samt matchbilden där GAIS tog över ju längre kampen led, så ska vi vara nöjda med en poäng.

ÄFF inledde ganska piggt och skapade ett friläge som Camilo Alas inte förvaltade eller ska vi säga att målvakten kom ut i rätt ögonblick och kunde rädda innan avslutet kom. Daniel Kivisaar kom in i straffområdet efter hemmalagets finaste anfall under matchen. Daniels skott? Blev till en passning som var liiite för hård för den framrusande ÄFF-spelaren på bortre stolpen och han missade bollen med en hårsmån.

GAIS skapade fler chanser men Robin, ÄFF-målvakt för dagen tvingades inte visa sig på den allra styvaste linan utan höll nollan för andra matchen i rad.

Vi lämnar denna vecka bakom oss med sju nya poäng i bagaget och med två hållna nollor, vi ska vara väldigt nöjda med vad vi presterat och parkerar för tillfället mitt i tabellen med 8 poäng.

Efter en jämn och tät match på Valhalls konstgräs fick till slut U14 en förlust på kontot efter förlängning och 2 mål i sista förlängningen precis innan straffläggning var på ingång. Detta innebär att DM-äventyret är slut för U14.

Hela matchen speglas av att vara en väldigt tuff och jämn match. Få målchanser åt båda hållen. Hässleholm har första 10 minuterna av matchen och då mycket boll på vår planhalva. I första halvlek har vi två bra skott utanför straffområdet av först David och sen Noel som Hässleholms duktiga målvakt räddar. HIF har ett skott som hamnar tätt utanför vårt mål. I halvtid pratar vi om att fortsätta hålla ihop defensiven men att försöka få till fler målchanser och att det gäller att ha tålamod för ett läge kan komma närsomhelst både framåt och bakåt och då gäller det att vara med.

I andra halvlek gör Danne, vår målvakt, ett par viktiga räddningar eller så styr försvararna undan bollen när Danne blivit överspelad. Vi har ändå den klaraste målchansen och det är Davids skott utifrån efter en fin spelvändning men skottet tar i ribban och vill inte gå in. Matchen slutar 0-0 och förlängning väntar med 2 x 10 min.

Första förlängningen ser ut som matchen har gjort hittills, med få målchanser men bägge lagen börjar bli trötta och de blir fler chanser till omställningar men inget av lagen gör mål. I andra förlängningen sprintar Hässleholms duktiga anfallare ifrån våra backar på en omställning och placerar in 0-1 vilket såklart känns oerhört tungt. Men vi samlar oss och försöker att skicka fram mer folk i banan vilket gör att vi blottar oss bakåt och detta utnyttjar samma anfallare som minuten senare kan trycka in sitt andra mål för dagen och stänga matchen med sitt 0-2 mål.

Efter matchen är det ledsna miner och från ingenstans så uppmärksammar vi att Alex J-H rasar ihop och inte kan andas ordentligt. Snabbt går bilen mot akuten och efter en lång natt där konstateras lätt hjärnskakning. Dagen efter ringer en Hässleholmsförälder och frågar hur det är med Alex J-H och ber om ursäkt om de var efter att Hässleholm spelaren hade råkat träffa Alex J-Hs huvud vid en närkamp. Väldigt bra gjort av Hässleholm och Alex J-H är på benen igen vilket känns skönt för alla.

ÄFF vinner fullt rättvist efter en tveksam första halvlek där vi ligger under med 1-3 trots stort spelövertag.

Vi är för naiva och okoncentrerade i delar av första halvlek och släpper in 3 mål och ger oss själva en uppförsbacke i matchen.

Men det släpper i andra halvlek och direkt så börjar vår offensiv fungera där vi skapar chans på chans och vårt stora bollinnehav visar först nu ge utdelning. Vi vinner andra halvlek med 5-0 och segern var ett faktum.

En uddamålsseger borta i Malmö efter återigen en tveksam första halvlek där vi släpper in 2 snabba.

Liksom förra matchen så inleder vi alldeles för svagt och avvaktande med för lågt bolltempo. Grabbarna var inte att känna igen och det var först efter 20 minuter som vi kom igång och börja rulla runt som vi kan.

Därefter så har vi ett klart övertag matchen igenom och vinner med 4-3 men en onödigt jämn match efter en usel start.

Om det var väldigt bra organiserat och fokuserat i matchen mot Hässleholm tidigare i veckan var det motsatsen idag. Många återbud och tyvärr båda målvakterna borta vilket gör att vi får röra om i positionerna lite mer än önskat. Vi får inte alls ingång något spel och de få chanserna vi skapar matchen igenom räddar Tollarps målvakt eller så hinner vi inte springa ifrån Tollarps stora och snabba försvarare. Tollarp gör 0-1 redan efter 5 minuter där vi tappar deras forward som kommer helt fri och enkelt placerar in bollen. Ju längre matchen går ju mer fokus lägger vi fel saker istället för att få fart på bollen. Vi lyckas inte få in bollen trots några riktigt bra målchanser i slutet. Efter två väldigt bra matcher från vår sida prestationsmässigt var detta ett riktigt bottennapp.